http://hunerlibayanlar.blogspot.com/2009/03/hunkar-begendi.html
Malzemeler
Beğendi için;
•6-7 Adet Kemer (ince-uzun) Patlıcan
•3 Yemek Kaşığı (tepeleme) Tereyağ
•2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Un
•1 Su Bardağı (200 ml) Süt
•1/2 Su Bardağı (minik doğranmış) Kaşar Peyniri
•Tuz
Et sote için;
•6 Parça Dana Bonfile Et
•1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
•1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
•1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
•1/2 Çay Bardağı Su
•1 Çay Kaşığı Kekik
Yapılışı
•Öncelikle patlıcanları fırının ızgarasında közleyin. Kabuklarını soyup, kararmaması için üzerine limon sürün. Minik minik doğrayın ve bir süzgecin içinde bekletin.
•Etleri; enlemesine ve 1 cm.lik şeritler halinde doğrayın. Bir kez sudan geçirin ama çok yıkamayın.
•Etleri büyükçe bir tavaya alın ve kısık ateşte, 15-20 dk. kendi suyu ile pişirin. Bu aşamada mümkün olduğunca az karıştırın. Etler suyunu çekince, ocağın altını biraz açın ve sıvı yağın yarısını ekleyin. Ara ara karıştırarak etlerin kızarmasını sağlayın. Kızarınca ocağı kapatın.
•Küçük bir tavada kalan sıvıyağı ısıtın ve su ile salçaları ekleyin. Karıştırarak 1-2 dk. pişirin.
•Salçalı karışımı, etlere ekleyin ve 1-2 dk. birlikte pişirin. Ocağı kapatınca, bir çay kaşığı kekik serpin.
•Ayrı bir tavada, orta ateşte tereyağını eritin. Unu ekleyin, topaklanmaması için hızlıca karıştırarak, 1 dk. kadar kavurun. (Bu aşamada çırpma teli yada silikon spatula kullanmanızı öneririm)
•Sütü ekleyin ve yine sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. 1-2 dk. sonra karışım ısınacak ve minik minik öbekler oluşacaktır. (Kaynamaya başlayacaktır).
•Bu aşamada, patlıcanları ekleyin ve karıştırın, patlıcanlarda iyice ısınınca, kaşar peynirini ekleyin ve bir iki kez karıştırıp, ocağı kapatın. Kaşar peyniri, karışım sıcaklığı ile eriyecektir. Kaşar peynirini rendelemek yerine minik minik doğrarsanız, yemeği çatalınıza aldığınızda nefis bir şekilde uzayacaktır :)
•Beğendiyi geniş bir servis tabağına alın, üzerine soteyi ekleyip, sıcak sıcak servis edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder